top of page

Osteonecrosi maxil·lar associada a bifosfonats: Informació essencial per a pacients de SDS Dental Clinic

Benvinguts al bloc de SDS Dental Clinic a Vilafranca del Penedès. Avui abordarem un tema crucial per a la salut oral: l'osteonecrosi maxil·lar associada a bifosfonats. Aquesta és una condició greu que pot afectar significativament la qualitat de vida, especialment en pacients que estan en tractament amb bifosfonats per a osteoporosi o càncer.


Què són els bifosfonats i per què es fan servir?

Els bifosfonats són medicaments que prevenen la pèrdua de massa òssia i es prescriuen freqüentment a pacients amb osteoporosi i aquells en tractament oncològic. S'administren per via oral o parenteral (per infusió) i es coneixen sota noms comercials com Zometa®, Pamidronato-GRY®, Bondronato® i Clodron Sandoz®.

Què és l'osteonecrosi maxil·lar?

La necrosi de la mandíbula i el maxil·lar és una complicació greu que pot sorgir durant el tractament amb bifosfonats. Implica la mort del teixit ossi, causant dolor intens i dificultats en la cicatrització de lesions. Generalment apareix després d'intervencions quirúrgiques dentals, però també pot passar espontàniament a causa de punts de pressió o traumes menors.

Símptomes de l'osteonecrosi maxil·lar

És crucial que els pacients reconeguin els símptomes per buscar ajuda mèdica ràpidament. Els símptomes inclouen:

  • Halitosi i gust de pus a la boca.

  • Dolor intens.

  • Inflor.

  • Major mobilitat dental.

  • Dificultat en la cicatrització de ferides.

  • Entumiment a la boca, el llavi inferior o el mentó.

  • Dolor sord i tensió a la mandíbula o el maxil·lar.


una radiografia dental panoràmica d'una pacient


Prevenció de l'osteonecrosi maxil·lar

A SDS Dental Clinic a Vilafranca del Penedès, emfatitzem la prevenció. Durant les sessions de neteja dental professional, instruïm els nostres pacients sobre una higiene oral eficaç i els encoratgem a seguir un programa de revisions periòdiques. És essencial informar els pacients sobre el risc de necrosi i que en coneguin els símptomes.

A més, recomanem evitar factors agreujants com el tabaquisme, el consum excessiu d'alcohol i una dieta desequilibrada, que poden contribuir a l'aparició d'osteonecrosi maxil·lar.

Cura dels pacients durant el tractament amb bifosfonats

Per als pacients en tractament amb bifosfonats, preferim conservar les dents sempre que sigui possible, utilitzant mesures profilàctiques periòdiques i meticuloses. Si es requereix lús de pròtesis removibles, prestem especial atenció per evitar punts de pressió.

Si apareixen símptomes d'osteonecrosi, els pacients han de programar una consulta amb un especialista en cirurgia oral i maxil·lofacial com més aviat millor. A SDS Dental Clinic comptem amb metges especialistes en cirurgia oral i maxil·lofacial preparats per oferir tractaments adequats i efectius.

Quan les intervencions quirúrgiques dentals són inevitables, utilitzem tècniques mínimament invasives i recomanem un tractament antibiòtic sistèmic durant almenys 10 dies, fins a la retirada dels punts de sutura. També és crucial la cobertura plàstica de la ferida dextracció o quirúrgica per a la cicatrització.

Col·laboració multidisciplinària

El tractament de pacients amb necrosi maxil·lar associada a bifosfonats requereix una estreta col·laboració entre el dentista, el cirurgià maxil·lofacial i l'oncòleg. És important que cada pas del tractament estigui ben coordinat per assegurar la millor cura possible.

Conclusió

Tot i que la necrosi maxil·lar és una complicació rara, els pacients en tractament amb bifosfonats necessiten una atenció especial. A SDS Dental Clinic a Vilafranca del Penedès, estem dedicats a oferir una atenció d'alta qualitat, prevenint i gestionant eficaçment qualsevol complicació. La detecció precoç dels símptomes i el tractament oportú són essencials per mantenir la salut oral i la qualitat de vida dels nostres pacients.

Per a qualsevol consulta o per discutir el vostre pla de tractament, no dubteu a visitar-nos . Som aquí per ajudar-lo a mantenir un somriure saludable i feliç!



1 view0 comments

Comments


bottom of page